Traumaverwerking

Een trauma is een emotionele beschadiging die is ontstaan na het meemaken van een schokkende gebeurtenis. Wanneer het verwerken van zo’n gebeurtenis niet goed lukt, blijven er klachten bestaan die het dagelijks leven verstoren. Wanneer een gebeurtenis een intens gevoel van machteloosheid oproept bij u als persoon, noemen we dit traumatisch. De gebeurtenis zorgt dan ook voor een acute verstoring van uw leven. Er zijn vele gebeurtenissen die kunnen leiden tot trauma’s:

  • Acute, onverwachte en schokkende gebeurtenissen, zoals een ernstig ongeluk of een brand, maar bijvoorbeeld ook een echtscheiding.
  • Schokkende gebeurtenissen die veel langer achtereen optreden, zoals ernstige verwaarlozing, seksueel misbruik of huiselijk geweld. Deze traumatische ervaringen kenmerken zich door permanente dreiging en herhalende schokkende ervaringen.

Wanneer u bijvoorbeeld een ernstig ongeluk meemaakt, hoeft dit niet te betekenen dat u meteen last heeft van een trauma. De verwerking van een schokkende gebeurtenis heeft namelijk tijd nodig. Wanneer de verwerking toch te lang duurt, of helemaal uitblijft, is er sprake van een trauma.

EMDR
Praktijk van de Wiel biedt traumaverwerking door middel van EMDR therapie aan. EMDR werkt vaak snel, maar is ook een intensieve therapie. De therapeut zal daarom niet alleen uitleggen wat er gaat gebeuren, maar ook uitgebreid bespreken hoe u na de therapie uw emoties zo goed mogelijk de baas kan blijven. EMDR therapie zorgt ervoor dat u steeds vaker zonder paniek terug kunt denken aan de traumatische ervaring. In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden van de gebeurtenis en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. Alle effecten van de therapie dragen ertoe bij dat de schokkende ervaring steeds meer een plek krijgt in uw leven.

Vermoedt u dat u kampt met een trauma? Maak dan nu hier een afspraak.

Praktijk van de Wiel
Hoofdstraat 17
5255 AE Herpt
T 0416 31 99 74
E info@praktijkvandewiel.nl

Als uw kind onderzocht wordt bij onze praktijk, kunnen we u als tip meegeven om zelf ondertussen een bezoek te brengen aan de nabijgelegen vestingstad Heusden. Deze vestingstad aan de Maas met een eeuwenlange historie bevindt zich anderhalve kilometer van onze praktijk. In het centrum van Heusden bevindt zich Bakkertje Deeg; vanaf 8.30 uur kunt u hier dagelijks terecht voor een kopje koffie bij brooddesigner Lucas Vermeulen. Naast heerlijke koffie zorgt deze bakker voor brood met passie.